În lumea de astăzi pe piaţa muncii există puţine oportunităţi de locuri de muncă pentru adolescenţi. Dar există o soluţie pentru ca adolescenţii care vor să rămână aproape de fotbal prin învăţarea lor să devină arbitri. Ce modalitate mai bună ar fi de a-şi folosi cunoştinţele despre sport, de a învăţa abilităţi de viaţă şi de a câştiga bani din plata pentru meciuri?
Dezvoltarea fotbalului pentru amatori în România continuă şi o dată cu aceasta creşte şi nevoia de arbitri certificaţi – chiar şi până la jocurile pe teren mic pentru cei mai tineri participanţi. De aceea fiecare Asociaţie Judeţeană de Fotbal organizează Cursuri de îniţiere în arbitraj – numite şi Şcoli de arbitri.
Nu e uşor să fii arbitru, în special pentru cei tineri. Mulţi au renunţat după un timp scurt. Însă arbitrajul oferă o cale de a cunoaşte oameni şi locuri noi, de a petrece timpul în mod plăcut, de a câştiga bani fără a mai cere de la părinţi sau bunici.
Tinerii care urmează cursurile de iniţiere în arbitraj primesc instruirea, abilităţile şi resursele pentru a reuşi.
După ce termină cursurile Şcolii de arbitri şi devin arbitri certificaţi, cei care îşi iau responsabilitatea în serios ajung în elita arbitrajului.
Când intră în rândul oficialilor de joc, ei simt nevoia să îşi ajute colegii.
Deşi sună bine, există şi bariere care nu permit adolescenţilor să oficieze. Bariera principală pentru mulţi oficiali aspiranţi este costul iniţial – de la echipament, fluier, fanion, ceas, carneţel de notat, cartonaşe şi programul de iniţiere în sine (în cele mai multe AJF-uri acest program este gratuit). De asemenea unele AJF-uri oferă gratuit echipament tinerilor arbitri.

Telefonaţi la sediul AJF din judeţul în care locuiţi pentru a obţine informaţii despre cursul de iniţiere în ajbitraj pe care îl organizează!
Comments 1